Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/26/172326/chocolateindex.se/public_html/chokladblogg/getblogs.php on line 106 5 sorters chokladglögg - The Chocolate Index blogg
The Chocolate Index
HemOm ossKontaktBloggLänkarPÅ SvenskaPå Engelska

Blogg

5 sorters chokladglögg

Vi har testat Lucia choklad, Dufvenkrooks chokladglögg, Dufvenkrooks Chili & Choklad, Herrljunga 1911 Rom & Choklad och Chokladglögg från Gefle Chocolaterie. Det var en salig blandning. Allt från mums till inget vidare.

Det är svårt att bedöma chokladglögg. Ska man jämföra den med vanlig glögg? Eller ska man utgå från chokladsmaken? Kanske passar choklad inget vidare med glögg över huvud taget? Glögg är nog godast som det är egentligen.

Chokladglöggen från Gefle Chocolaterie hade vunnit om vi endast bedömt hur god glöggen var utan att ta hänsyn till chokladen. Men eftersom detta är en chokladblogg fick vi bedöma chokladglöggarna ur ett annat perspektiv. Vinnaren blev då istället Lucia Choklad.

Glöggerna provades av mig (Jill), Anders och Peter.

 

Chokladglögg från Gefle Chocolaterie

Smaksättning: Kakaobönor, russin, apelsinskal (kanske något mer?)

Tre tips på beredning följde med glöggen. Antingen rekommenderades det att man blandade 1:1 med rödvin eller vatten. Eller att man blandar fyra delar glögg med en del mörk rom. Vi provade den helt alkoholfria varianten, som enbart späddes med vatten.

Chokladglögg från Gefle ChocolaterieDenna glögg var svårbedömd. Vi kunde inte känna någon doft av choklad. Den luktade som helt vanlig glögg (nästan). Det måste erkännas att jag själv är ganska förkyld nu, så mitt luktsinne är inte som det ska. Anders kunde dock känna en svag doft av kakaobönor.

Den smakade inte mycket choklad heller. Det beror ju förstås på att det inte är någon choklad i den, utan kakaonibbs. Men alla tre tyckte väldigt bra om den. Kanske är det precis så som chokladglögg borde vara, d.v.s. med kakaobönor istället.  Vi gillade att den inte var så söt som alkoholfri glögg kan vara. En bra sammansättning av kryddor hade glöggen också.

I eftersmaken kunde man dock känna en aning chokladsmak längst bak på tungan. Det var en något smörig eftersmak, som vi gillade.

Chokladglöggen från Gefle Chocolaterie hade fått ett bättre betyg av oss alla tre om det varit vanlig glögg som bedömts.  Själv hade jag nog givit den åtminstone en 8:a. Vi skulle alla gärna dricka den igen. Men det var inte riktigt vad vi väntat oss med tanke på namnet. Kanske skulle den heta ”Glögg med rostade kakaobitar” istället? Då skulle den uppfylla vad vi förväntat oss, och dessutom skulle den låta lyxigare. Visserligen stod det inget namn på flaskan, det var på lappen som följde med som det stod ”Chokladglögg”.

 

Anders betyg: Betyg: 6 av 10

Jills betyg: Betyg: 6 av 10

Peters betyg: Betyg: 6 av 10

 

Dufvenkrooks chokladglögg (alkoholfri)

Smaksättning: Choklad, torkad ingefära, citrus, pomerans och kryddnejlika. Enligt systembolagets hemsida har den inslag av nötter, kardemumma och vanilj. 

Chokladglögg från Dufvenkrooks

 

 

Den doftade tydligt av choklad. Doften påminde lite om Riesen chokladkola. Vi kunde också känna en smak av mörk choklad, som även den påminde om Riesen.  Chokladsmaken var dock inte så stark. Vi hade nog förväntat oss mer chokladsmak än så här. Men det kanske hade skurit sig mer med kryddorna? Glöggen var ganska söt. Peter upplevde att den var sötare än den vanliga glöggen från Dufvenkrooks. Den var ändå ganska god. Men vi skulle välja en vanlig glögg framför denna.

 

 

 

 

 

Anders betyg: Betyg: 6 av 10

Jills betyg: Betyg: 5 av 10

Peters betyg: Betyg: 4 av 10

 

Herrljunga Rom & Choklad (15 % alkohol)

Innehåll: Rödvin, Druvjuice, Jamaica Rom, etanol, chokladarom, glöggkryddor, konserveringsmedel. Enligt Systembolagets hemsida har den inslag av arrak, choklad, russin, kardemumma och ingefära. 

Rom & Choklad - glögg från DufvenkrooksDen här gillade vi inte. Dock bör det väl nämnas att alla tre vanligtvis hellre väljer glögg utan alkohol än en starkvinsglögg. Men glöggen var alldeles för torr och sträv. Det kändes nästan som man hade ätit en omogen frukt. Strävheten blev ännu tydligare ju mer glöggen svalnade. Och inte heller försvann det sträva ur munnen, utan fanns kvar ett bra tag.

Glöggen luktade starkt av alkohol och chokladdoften var också påtaglig.

Chokladsmaken var svag eftersom starkvinssmaken och rommen tog överhanden. Chokladsmaken framträdde dock mer efteråt.

Men alkoholen tog ändå inte över för mycket. För att vara en starkvinsglögg var den ändå ok. Den var inte heller så söt, vilket vi tycker är positivt. Anders, som är väldigt förtjust i rom tycke dock inte den var särskilt god ur romsynpunkt.

 

Anders betyg: Betyg: 5 av 10

Jills betyg: Betyg: 4 av 10

Peters betyg: Betyg: 4 av 10

 

Lucia choklad (15 % alkohol)

Smaksättning: Klassiska glöggkryddor så som kanel, kryddnejlika, kardemumma, ingefära. Extrakt av kakaobönor. Enligt Systembolagets hemsida har den inslag av russin, kardemumma och vanilj. 

Chokladglögg från LuciaDetta blev vår favorit chokladglögg. Precis som glöggen från Gefle Chocolaterie innehåller denna glögg kakaobönor istället för choklad. Det var kanske vi därför vi gillade dessa bäst?

Ur doften kunde man urskilja rostade kakaobönor. Smaken påminde lite om Romerska bågar och vi tyckte att vi kunde känna en smak av citrus/pomerans, trots att det inte stod något om det på flaskan. Chokladen kunde man också känna även om den inte dominerade.

Vinsmaken tog inte överhanden, vilket vi som föredrar lättglögg gillade. Glöggen kändes ganska söt för att vara en starkvinsglögg.

Eftersmaken var lite bitter (inte på ett negativt sätt), så där som fin choklad ska vara.

 

 

 

Anders betyg: Betyg: 8 av 10

Jills betyg: Betyg: 7 av 10

Peters betyg: Betyg: 8 av 10

 

Dufvenkrooks Chili & Choklad (2,25 % alkohol)

Smaksättning: chili, choklad, kryddnejlika, torkad ingefära, citrus och pomerans.

Chili & Choklad - glögg från DufvenkrooksOm man är ute efter chokladsmaken ska man välja denna glögg.  Här fanns det tydlig både doft och smak av choklad. Däremot smakade glöggen inte lika mycket kryddor, så om man är sugen på glögg kanske man ska välja någon annan.

Detta är en lyckad chokladglögg. Det var precis så jag hade förväntat mig att det skulle vara. Chilismaken var inte påträngande utan ganska svag. Jag gillar chili, men tycker ändå att det var precis lagom med bara en liten hint av chili. Chilismaken känns inte alls först, men växer lite efter hand.

Dufvenkrooks Chili & Chokladglögg får ändå inte toppbetyg eftersom vi alla egentligen tycker att glögg är godare med mindre chokladsmak. Men visst var den smaskig!

 

 

Anders betyg: Betyg: 7 av 10

Jills betyg: Betyg: 7 av 10

Peters betyg: Betyg: 7 av 10

 

Länkar till mer information – alla länkar öppnas i ett nytt fönster:

Gefle chocolateries hemsida

Dufvenkrooks hemsida

Riesens hemsida

Herrljungas hemsida om glögg 1911

Systembolagets glöggsortiment
Du kanske också gillar:


Share |

Skriv en kommentar
Kommentarer är avstängda för tillfället!

 

© 2011 Imaginari |
  Om oss  |
  Kontakt  |
  Cookies  |
  Sitemap