Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/26/172326/chocolateindex.se/public_html/chokladblogg/getblogs.php on line 106 6 tryfflar från Åre Chokladfabrik - The Chocolate Index blogg
The Chocolate Index
HemOm ossKontaktBloggLänkarPÅ SvenskaPå Engelska

Blogg

6 tryfflar från Åre Chokladfabrik

Vi har testat 3 olika strutar från Åre Chokladfabrik: Whiskytryffel, Passionstryffel och "Glad vår!". Den sista innehöll tryfflar med: Tequila/Lime, Citron, Hallon och Mintcognac. De flesta betygen blev höga. Passionstryffeln fick nästan topp-betyg, medan Tequila/limetryffeln lyckades mindre bra.

Vi har också tidigare testat 3 olika strutar med julsmaker. Redan då konstaterade vi att tryfflarna från Åre Chokladfabrik håller en hög kvalitét och är prisvärda. Detta tåls att påpekas igen. Men vi har också upplevt att kvalitén kan variera något. Detta märktes särskilt i "Glad vår!"-struten som innehöll flera olika sorters tryfflar.

 

Whiskytryffel

Anders betyg: Betyg 7 av 10

Jills betyg: Betyg 7 av 10

Whiskytryffel strutIngen av oss gillar att dricka whisky, så vi hade inte köpt denna strut själva. Det var en arbetskamrat till Anders som givit den som present (Tack Åsa!). Det är vi väldigt glada för!  Annars hade vi aldrig fått chansen att smaka denna tryffel. Vi blev mycket positivt överraskade!

Tryfflen består av en ljus ganasch doppad i mörk choklad. Den hade ett "knäckigt", bra skal. Först kändes bara doften av mörk choklad, men när man bet i den kändes en rökig doft. Man kände endast en svag rökighet i smaken. Det var precis lagom för oss. Mest smakade den mörk choklad (trots att den tydligen skulle innehålla ljus choklad, men kanske whiskyn påverkar). En svag smak av alkohol kändes i eftersmaken. Det var en väldigt bra balans mellan smakerna från ganaschen och det mörka chokladskalet. Konsistensen var som vanligt väldigt bra. Betyget kommer nästan upp till en åtta, men inte riktigt.

 

Passionstryffel

Jills betyg: Betyg 9 av 10


Passionstryffel

Denna tryffel fick jag ha alldeles för mig själv eftersom Anders inte är så förtjust i frukt. Det är jag väldigt tacksam för eftersom detta var den bästa av Åre Chokladfabriks tryfflar jag smakat! Det är inga problem alls att trycka i sig en hel strut själv. 

 

Passionstryffel strutTryffeln består av vit chokladganasch doppad i mörk choklad. Fyllningen var härligt len med perfekt konsistens (fast en av tryfflarna i struten var en liten aning sockrig). Den hade en tydlig smak av passionsfrukt med både sötma och och ganska mycket syrlighet. Precis vad jag gillar. Passionsfrukt är ju en av mina två absoluta favoritsmaker på praliner.  Eftersmaken är lång och god och jag blir bara sugen på mer. Skalet är för tjockt och tar över smaken något. Så jag funderade på en 8:a, men det blev ändå en 9:a.

 

Citrontryffel

Anders betyg: Betyg 6 av 10

Jills betyg: Betyg 6 av 10


Citrontryffeln är doppad i vit choklad. Konsistensen på ganaschen var väldigt bra. Den var slät och lagom lös. Vi kände en tydlig citronsmak och ingen beska. Den var god men för söt. Vi tror att den hade varit bättre med ett mörkt skal.

 

 

 

 

 

 

 

Tequila/limetryffel

Anders betyg: Betyg 5 av 10

Jills betyg: Betyg 3 av 10

Eftersom vi inte visste vilken tryffel som hade vilken smak i "Glad vår!"-struten var det inte helt enkelt att avgöra vilken sort detta var. Smaken var svårdefinierad och inte jättetydlig. Vi identifierade först en svag alkoholsmak och efter en stund kunde vi skönja lite citrus. Det fanns också lite citrusbitar i ganaschen.  Eftersmaken var ganska lång och smakade lite surt.

Att det var svårt att känna smaken berodde också på den dåliga konsistensen. Ganachen var alldeles knastrig och sockrig. Den kändes nästan för gammal trots att det var en månad kvar till bäst-före datumet. Tryfflen var absolut inte äcklig, men konsistensen förstörde upplevelsen. Min tryffel var helt igenom knastrig. Anders hade inte lika stor otur, men hans tryffel var också sockrig. Dock inte lika mycket. Därav skillnaden i betyg. Jag vet inte om denna tryffel var ett misslyckat experiment, för nu kan jag inte hitta den i Åre Chokladfabriks sortiment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallontryffel

Anders betyg: Betyg 6 av 10

Jills betyg: Betyg 7 av 10

Tryffeln var doppad i mörk choklad. Den var lite plattare än de andra tryfflarna men ändå samma tjocklek på skalet. Detta innebär att det är förhållandevis väldigt lite ganasch i varje tryffel. Skalet är visserligen gott, men det tog överhande för mycket.

Jag tyckte det var bra konsistens på ganaschen även om den var lite fastare än de andra vi testat. Men Anders uppfattade sin tryffel som ganska seg och lite tuggummi-aktig.

Hallon/mörk choklad här till mina favoritkombinationer bland praliner. Jag gillade även denna. Men den kunde varit en aning syrligare. Det som drar ner betyget från mig är att det var för lite fyllning. Min blir ju sugen på mer! Anders däremot är inte fullt lika förtjust i frukt eller bär i praliner. Så man får ändå säga att han satte ett ganska högt betyg, med tanke på att han inte gillade konsistensen. 

 

Mintcognacstryffel

Anders betyg: Betyg 5 av 10

Jills betyg: Betyg 5 av 10

Inte heller denna tryffel kan jag hitta i sortimentet hos Åre Chokladfabrik. Den var inte heller någon fullträff. Det var inget fel på den, men den kändes lite billig. Den påminde mycket om After Eight. Tryffeln var mörk och ganaschen likaså. Ett tunt mint lager fanns ovanpå ganaschen. Det är antagligen detta som gjorde att den kändes billig. Det hade nog varit bättre att ha minten i ganschen istället. Kanske är det så med deras Minttryffel som finns i sortimentet? Jag kunde inte känna några som helst spår av cognacen, men Anders kände en svag alkoholsmak. Konsistensen däremot var perfekt!
Du kanske också gillar:


Share |

Skriv en kommentar
Kommentarer är avstängda för tillfället!

 

© 2011 Imaginari |
  Om oss  |
  Kontakt  |
  Cookies  |
  Sitemap