Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/26/172326/chocolateindex.se/public_html/chokladblogg/getblogs.php on line 106 9 utsökta praliner från Emanuels Pantry - The Chocolate Index blogg
The Chocolate Index
HemOm ossKontaktBloggLänkarPÅ SvenskaPå Engelska

Blogg

9 utsökta praliner från Emanuels Pantry

Jag fullkomligt älskade flera av dem; Havtorn, fläder, hasselnöt, passionsfrukt mfl. Att de håller en mycket hög klass är inget att diskutera. Det här är hantverk!

Jag hade turen att vinna en pralinask från Emanuel´s Pantry i en tävling på deras Facebook-sida!

pralinask från Emanuel´s Pantry

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har provat praliner från Emanuel Andrén tidigare, men det var länge sedan. Vi köpte några på Chokladsalongen i Askersund för flera år sedan. Tyvärr har jag inte haft chansen sedan dess eftersom jag inte stött på någon återförsäljare i närheten. De var verkligen något extra! Om än något dyra... Denna gången behövde jag dock inte tänka på priset och jag kunde avnjuta hela nio praliner! Anders fick också smaka lite på några, men det mesta behöll jag för mig själv.

Emanuel Andréns praliner i Askersund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En något orättvis bedömning

Tyvärr var jag väldigt förkyld en lång tid efter att jag fått pralinasken på posten, så jag väntade med att smaka dem för att jag skulle känna någon smak och kunna bedöma dem rättvist. Men förkylningen drog ut på tiden, så när jag väl smakade dem var de inte direkt färska längre. Jag vet inte om det hade någon inverkan på smaken.  Jag tyckte iallafall att de fortfarande var underbart lyxiga och av väldigt hög kvalitét.

Det blir dock en lite underlig situation när man ska bedöma praliner man inte själv valt ut. I asken fanns nämligen både min favoritsmak (passionsfrukt) och min "hat"-smak (lakrits).  En lakritspralin hade jag aldrig valt själv, så du måste ta mitt betyg på den med en nypa salt. Det blir ju som om en musik-kritiker som normal sett går på hårdrockskonserter helt plötsligt måste bedöma ett dansband.

 

Alla nio av Emanuels praliner höll topp-klass

När jag först skrev ner vad jag tyckte om varje pralin skrev jag "perfekt konsistens!", "bra balans på smakerna", "lagom tjocklek på skalet", "bra chokladkvalitét". Men efter att ha skrivit det några gånger blev det lite enformigt. Dessa uttalanden gäller nämligen alla nio praliner. Det brukar faktiskt inte vara så. Vanligtvis varierar konsistensen och kvalitén något inom en tillverkares sortiment, men de här håll en hög jämn nivå.

 

Vad menar jag med en perfekt konsistens?

Det måste naturligtvis vara en smaksak till viss del, så detta är vad just jag tycker: Fyllningen ska vara ganska rinnig, men inte så lös att den rinner ut ur skalet. Den ska vara helt len och slät, utan att man känner något fast på tungan. Den ska vara en aningen smörig. Jag gillar också chokladmousse-liknande konsistenser.

 

Praliner från Emanuel´s Pantry

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Baileys

Jills betyg: Betyg: 7 av 10

Konsistensen och kvalitén kommenterar jag inte ens. Pralinen smakar Baileys, lite kola. Det var en ganska svag spritsmak, vilket jag gillar. Annars kan den ofta ta överhanden. Anders tyckte att det var lite för lite spritsmak. Denna pralin var förstås god, men den var inte så intressant som de andra pralinerna i asken. Den saknade "umpf".

 

2. Citron

Jills betyg: Betyg: 8 av 10

Ett ljudligt "knäck" hördes när jag bet igenom det mörka skalet. Konsistensen var något lösare än hos övriga praliner, men mycket bra ändå. Men sedan fick jag lite blandade känslor. Vid första smakbiten tyckte jag att pralinen var alldeles för besk, med en tydlig smak av citronskal. Men ju mer jag smakade desto bättre blev det. Efter en stund kunde jag inte känna någon beskhet.  Det var en bra balans på smaken. Jag, som gillar syrliga praliner blev positivt överraskad. Vanligtvis brukar jag tycka att citronpraliner är alldeles för söta. Men i det här fallet fick citronen verkligen eget spelrum! Eftersmaken var väldigt angenäm och satt i länge. Jag hade nästan ingen lust att borsta tänderna den kvällen...

 

3. Havtorn

Jills betyg: Betyg: 9 av 10

Jag har tidigare smakat andra praliner med havtorn i, men de har inte varit något speciellt. Men den här var överraskande god! Den ljusa chokladen passade perfekt till fyllningen, som öven den hade en bra balans. Pralinen var både söt och syrlig (som jag ju gillar) på samma gång. Nästan en fullträff!

 

4. Fläder

Jills betyg: Betyg: 10 av 10

Jag visste redan att denna skulle vara bra, men jag mindes inte riktigt hur bra! En härlig, syrlig smak av fläderblom och citron med perfekt balans. Smaken påminde mig om fläderdricka på Kapitelhusgården i Visby - underbar och på något sätt svalkande.  Jag brukar vanligtvis undvika praliner med skal av vit choklad eftersom de brukar vara för söta, men denna var inte alls särskilt söt. Helt klart den godaste vita pralin jag ätit. Det enda felet med den är att den inte var större och att eftersmaken var något kort så att jag inte kunde njuta av den så länge som jag ville.

 

5. Cognac

Jills betyg: Betyg: 7 av 10

Anders betyg: Betyg: 8 av 10

Jag brukar vanligtvis inte välja praliner med så mycket alkoholsmak, så Anders fick vara med och bedöma. Pralinen hade ett väldigt tydligt "knäck". Den hade en tydlig spritsmak, som var lite för stark för min smak, men lagom för Anders. Man kunde känna en rökighet och en lite brännande smak. Nu brukar jag inte dricka cognac, så jag vet inte riktigt hur jag ska bedöma denna pralin. Inte min typ, men god ändå.

 

6. Lakrits

Jills betyg: Betyg: 1 av 10

Anders betyg: Betyg: 5 av 10

Ja, vad ska man säga. Jag hatar lakrits och har alltid gjort. Men jag tänkte att jag ändå skulle prova nu när jag fick en av hög kvalitét. Blääh och usch. Den var vidrig och jag fick spotta ut den. Det var bland det äkligaste jag provat i pralinväg. Men jag har förstås inte provat några andra lakritspraliner heller. Den här pralinen är inget för den räddhågsne. Den smakar mycket starkt av lakrits och smaken sitter i läääänge. Inte ens Anders tyckte den var särskilt god, men han föredrar å andra sidan saltlakrits. Men den som gillar sötlakrits borde verkligen prova! "Obcen", tyckte Anders. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att äta den igen, men Anders tyckte den var tillräckligt god för att prova en gång till. Men han skulle aldrig betala för den. Kvalitén är det som vanligt inget fel på, så det är egentligen kanske inte rätt att sätta ett så lågt betyg som jag gjort. Det är tack vare hantverket Anders satte sitt betyg.

 

7. Hasselnöt

Jills betyg: Betyg: 8 av 10

Anders betyg: Betyg: 10 av 10

Nötpraliner hör inte till mina absoluta favoriter, men de brukar vara helt ok. Däremot är det verkligen Anders område. Han tyckte att den här palinen verkligen var en njutning. "Nästan orgasmisk!". Man kunde känna att det var riktigt bra hasselnötter som använts. Något som förvånade mig var att även hos denna pralinen var konsistensen perfekt; len och slät. Det har jag aldrig förr varit med om hos en nötpralin. Jag brukar ha överseende med det, eftersom jag antagit att det alltid blir så med nötter. Fel, visade det sig. Det går faktiskt! Smaken påminde mig om en nötkola jag åt som barn, en fyrkantig med gult papper och röda bokstäver. Vet du vilken jag menar? Den påminner också lite om nötcreme (i små vita påsar du vet). I alla fall var den här pralinen väldigt god!

 

8. Xanté

Jills betyg: Betyg: 7 av 10

Anders betyg: Betyg: 7 av 10

Ingen av har någonsin smakat Xanté, så vi visste inte riktigt vad vi skulle vänta oss. Pralinen var helt ok. Ett tydligt knäck från skalet. Konsistensen var lite annorlunda från de andra pralinerna. Den var mer mousse-aktig, men också slät och len. Den gillade jag också. Spritsmaken var tydlig, men sedan kunde jag inte urskilja något mer. Jag tyckte att det fanns en svag örtton. Men jag hade troligen fel. När jag i efterhad läste att Xanté är en päroncognac blev jag lite förvånad eftersom ingen av oss kände någon päronsmak. Visserligen påminde den ganska mycket om Cognac-pralinen.

 

9. Passionsfrukt

Jills betyg: Betyg: 9 av 10

Passionsfrukt brukar vara min absoluta favoritsmak, så jag ställer höga krav. Även denna höll hög klass, men den nådde inte riktigt ända fram. Mycket bra, men jag har ätit ännu bättre. Jag gillar att man kände en sötma och syrlighet på samma gång. Jag kunde känna en gnutta bitterhet också, som jag gärna skulle varit utan (kanske från kärnorna?). Jag tror också att balansen skulle ha varit bättre med ett mörkt skal istället för ljus choklad. Och tyvärr hade pralinen tagit åt sig lite av smaken från lakritspralinen som låg brevid, fast bara på ytan. Jag hade inte tänkt på innan att placeringen i asken kan vara viktig. Betyget hamnar ändå på en 9:a, men ganska svag.
Du kanske också gillar:


Share |

Skriv en kommentar
Kommentarer är avstängda för tillfället!

 

© 2011 Imaginari |
  Om oss  |
  Kontakt  |
  Cookies  |
  Sitemap