Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/26/172326/chocolateindex.se/public_html/chokladblogg/getblogs.php on line 106 Amedei Toscano Black 66 % - The Chocolate Index blogg
The Chocolate Index
HemOm ossKontaktBloggLänkarPÅ SvenskaPå Engelska

Blogg

Amedei Toscano Black 66 %

Jag har en gång hört att choklad smakar som bäst med ca 65 % kakaoinnehåll. Det kanske stämmer. Det här är en av mina favoriter! Smaken är perfekt! I övrigt håller den också hög klass.

Producent: Amedei

Producerad i: Italien

Typ av choklad: Mörk choklad

Kakaohalt: 66 %

Ingredienser: Kakaomassa, rörsocker, kakaosmör, vanilj

Mer information: Amedeis hemsida

Amedei Toscano Black 66 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betygssystemet i korthet

Vi använder oss av ett eget betygssystem som påminner om de som många professionella chokladprovare använder sig av (dessa varierar också).

Max är 100 % vilket motsvarar en helt perfekt choklad. Flera faktorer väger in:

10 % Utseendet, dvs strukturen, brytljudet och utformningen.

20 % Doften

20 % Konsistensen, smältbarheten, dvs hur chokladen känns i munnen

45 % Smaken - Hur god chokladen är, hur mycket den smakar, hur länge den smakar, hur smakerna utvecklas och förändras

5 % Bonus - certifieringar, förpackningen, priset, om producenten har koll på hela processen från böna till chokladkaka m.m.

 

Amedei Toscano Black 66 % - chokladbit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utseende

En bra choklad bör vara helt blank och slät. Färgen varierar med böntyp och kakaohalt. Provar man choklad vid rätt temperatur, dvs ca 18- 20 ° C, ska en mörk choklad ha ett karakteristiskt brytljud. Hos mjölkchoklad är detta vanligtvis inte lika påtagligt. Jag anser att även utformningen av själva chokladkakan och chokladbiten påverkar helhetsupplevelsen.

Struktur: Sidenblank

Färg: Jordbrun

Brytljud: Distinkt, dovt, tydligt.

Utformning: Bra tjocklek och storlek på rutan (som de flesta provningsbitar) För att få ett perfekt utseende krävs dock en mer fantasifull design. Dock ska ju inte provningsbitar vara så fantasifulla. Då blir det ju för enkelt att skilja dem åt i blindtest.

Betyg: 8,5 av 10

 

Doften

En riktigt bra choklad ska ha en komplex doft med många olika doftintryck. Chokladen ska förstås dofta gott. Den bör också dofta djupt och intensivt.

Omdöme: Chokladen har en komplex doft.

Doftintryck: Jord, tobak, exotiskt trä, vilt, kakao. Som en höstdag i skogen.

Betyg: 8 av 10

 

Konsistensen

En bra choklad ska vara helt slät och len i munnen. Den bör smälta lätt och bli helt rinnande när man suger på den. Den får också gärna vara smörig.

Omdöme: Chokladen smälte lätt och blev helt flytande i munnen. Den var alldeles len och slät och kändes liksom lätt i munnen.

Betyg: 9,5 av 10

 

Smaken

Man ska känna smaken på en bra choklad direkt. Den ska smaka mycket och länge. En bra choklad har flera dimensioner och utvecklas under tiden. Smaken får gärna vara komplex med många olika smakintryck. Smakintrycken påverkas ju av luktsinnet och påminner därför ofta om doftintrycken.

Kakaobönorna har en egen bitterhet som ska kännas litegrann. Om de bästa bönorna använts bör man också känna en subtil syrlighet.

Omdöme: Smaken på chokladen känns redan från början, men den växer och utvecklas efter hand. Den är komplex och känns fyllig. Den har allt en bra choklad ska ha: svag bitterhet, en lätt syrlighet och frukttoner. Den här chokladen är verkligen smaskig!

Smaknyanser: Det första man känner är den svaga bitterheten av kakaobönor. Därefter kommer en ton av vanilj. Den har en väldigt tydlig chokladsmak. Jag kände sedan det fruktiga, som påminner om björnbär. Sedan blomtoner och en aning tobak. Sedan kommer syrligheten. Jag kunde också känna en smak som påminner lite om glögg, lite svagt enbär och muskot.

Eftersmak: Chokladen hade en lång eftersmak, men inte så intensiv

Betyg: 10 av 10

 

Bonuspoäng

Väldigt många chokladtillverkare köper färdig choklad utan att ha en aning om vilka bönor som använts. Detta tillverkar de sedan chokladkakor av. Men för att framställa en riktigt bra choklad bör man ha koll på alla steg under tillverkningsprocessen och själv välja ut vilka bönor som ska användas.

Amedei sköter alla steg i tillverkningen själva och importerar själva sina bönor från utvalda plantager.

Poäng: 1

 

Resultat

Den här chokladen är verkligen i min smak! Jag gillar frukt- och blomtoner i smaken.

10 % Utseende: 8,5 x 1 = 8,5

20 % Doft: 8 x 2 = 16

20 % Konsistens: 9,5 x 2 = 19

45 % Smak: 10 x 4,5 = 45

Bonuspoäng: 1

Sammanlagt: 89,5 %
Du kanske också gillar:


Share |

Skriv en kommentar
Kommentarer är avstängda för tillfället!

 

© 2011 Imaginari |
  Om oss  |
  Kontakt  |
  Cookies  |
  Sitemap