Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/26/172326/chocolateindex.se/public_html/chokladblogg/getblogs.php on line 106 Amedei Toscano Brown - The Chocolate Index blogg
The Chocolate Index
HemOm ossKontaktBloggLänkarPÅ SvenskaPå Engelska

Blogg

Amedei Toscano Brown

En ovanligt god mjölkchoklad med kvalitét och näst intill perfekt konsistens.

Producent: Amedei

Producerad i: Italien

Typ av choklad: Mjölkchoklad

Kakaohalt: 32 %

Ingredienser: Rörsocker, kakaosmör, mjölkpulver, kakaomassa, vanilj

Mer information: Amedeis hemsida

Amedei Toscano Brown

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betygssystemet i korthet

Vi använder oss av ett eget betygssystem som påminner om de som många professionella chokladprovare använder sig av (dessa varierar också).

Max är 100 % vilket motsvarar en helt perfekt choklad. Flera faktorer väger in:

10 % Utseendet, dvs strukturen, brytljudet och utformningen.

20 % Doften

20 % Konsistensen, smältbarheten, dvs hur chokladen känns i munnen

45 % Smaken - Hur god chokladen är, hur mycket den smakar, hur länge den smakar, hur smakerna utvecklas och förändras

5 % Bonus - certifieringar, förpackningen, priset, om producenten har koll på hela processen från böna till chokladkaka m.m.

 

Amedei Toscano Brown - chokladbit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utseende

En bra choklad bör vara helt blank och slät. Färgen varierar med böntyp och kakaohalt. Provar man choklad vid rätt temperatur, dvs ca 18- 20 ° C, ska en mörk choklad ha ett karakteristiskt brytljud. Hos mjölkchoklad är detta vanligtvis inte lika påtagligt. Jag anser att även utformningen av själva chokladkakan och chokladbiten påverkar helhetsupplevelsen.

Struktur: Blank

Färg: Ljusbrun

Brytljud: Klanglöst, tydligt, stumt.

Utformning: Bra tjocklek och storlek på rutan (som de flesta provningsbitar)

Betyg: 8 av 10

 

Doften

En riktigt bra choklad ska ha en komplex doft med många olika doftintryck. Chokladen ska förstås dofta gott. Den bör också dofta djupt och intensivt.

Omdöme: Chokladen luktar gott och intensivt. Det är inte jättemånga olika doftintryck.

Doftintryck: Jag kände en tydlig och söt doft av kola/karamell, vanilj och grädde.

Betyg: 7 av 10

 

Konsistensen

En bra choklad ska vara helt slät och len i munnen. Den bör smälta lätt och bli helt rinnande när man suger på den. Den får också gärna vara smörig.

Omdöme: Chokladen smälter mycket lätt. Den är helt slät och smörig, men den är lite kletig.

Betyg: 9 av 10

 

Smaken

Man ska känna smaken på en bra choklad direkt. Den ska smaka mycket och länge. En bra choklad har flera dimensioner och utvecklas under tiden. Smaken får gärna vara komplex med många olika smakintryck. Smakintrycken påverkas ju av luktsinnet och påminner därför ofta om doftintrycken.

Kakaobönorna har en egen bitterhet som ska kännas litegrann. Om de bästa bönorna använts bör man också känna en subtil syrlighet.

Omdöme: Smaken på chokladen kommer direkt när man stoppar den i munnen. Den smakar mycket. Smaken utvecklades inte särskilt utan var den samma hela tiden. Chokladen har en ganska komplex smak med många nyanser.

Smaknyanser: En söt smak av kola, vanilj, smör, grädde, kondenserad mjölk, en aning salt

Eftersmak: Den goda smaken fanns kvar i munnen väldigt länge efteråt.

Betyg: 9 av 10

 

Bonuspoäng

Väldigt många chokladtillverkare köper färdig choklad utan att ha en aning om vilka bönor som använts. Detta tillverkar de sedan chokladkakor av. Men för att framställa en riktigt bra choklad bör man ha koll på alla steg under tillverkningsprocessen och själv välja ut vilka bönor som ska användas.

Amedei sköter alla steg i tillverkningen själva och importerar själva sina bönor från utvalda plantager.

Poäng: 1

 

Resultat

Egentligen är Amedei Toscano Brown för ljus för min smak. Jag föredrar vanligtvis mörk choklad framför mjölkchoklad. Men denna chokladen är väldigt god. Den är också av mycket bra kvalitét.

10 % Utseende: 8 x 1 = 8

20 % Doft: 7 x 2 = 14

20 % Konsistens: 9 x 2 = 18

45 % Smak: 9 x 4,5 = 40,5

Bonuspoäng: 1

Sammanlagt: 81,5 %




Du kanske också gillar:


Share |

Skriv en kommentar
Kommentarer är avstängda för tillfället!

 

© 2011 Imaginari |
  Om oss  |
  Kontakt  |
  Cookies  |
  Sitemap