The Chocolate Index
HemOm ossKontaktBloggLänkarPÅ SvenskaPå Engelska

Blogg

Boken "Chokladfabriken" rekommenderas

Boken är fylld med läskande bilder. Den har en lättsam och lite humoristisk ton med många bra citat. Boken är ändå seriös och innehåller mycket matnyttigt: fakta om choklad, om hur processen från kakaofrukt till choklad går till, recept, dryckestips, om att prova choklad m.m. Jag har testat två av recepten.

 

Boken finns att köpa på Chokladfabrikens hemsida. Den är skriven av Annika Edestrand och formgiven av Helena Annerén Ullstrand. Fotografierna är tagna av Helén Pe.

11 roliga och tänkvärda citat ur boken

Chokladfabriken boken

1. ”Om vi fick bestämma skulle alla äta minst fem chokladbitar per dag. Då skulle konflikterna bli färre, eftersom choklad motverkar blodsockerfall. Kärleken skulle bli större, eftersom choklad gör att vi känner oss förälskade. Men framför allt skulle vi bli bättre människor, eftersom god choklad kräver att vi stannar upp en stund och bara njuter.”

2. ”Det var först på 1800-talet som vi på allvar började njuta av choklad i form av kakor. Tack och lov – tänk om man skulle behöva bära runt en termos i fickan.”

3. ”I närmare hundra år lyckades spanjorerna hålla chokladen inom landets gränser. Först 1615 fick vi andra européer ta del av det nya goda. Och ändå gillar vi Spanien.”

4. ”Bland de flera hundra mineraler och spårämnen chokladen innehåller finns kalcium, järn och fluor. Det kan ingen skumbanan skryta med.”

5. ”Choklad handlar inte om liv eller död. Den är viktigare än så.”

6. ”Grundregeln är att köpa praliner så sent som möjligt och äta upp dem på en gång. Blir tiden knapp får du väl dela med dig till några riktigt, riktigt goda vänner.”

7. ”När du ändå är ute och handlar, titta gärna efter en digital våg och en marmorskiva också. Vågen eliminerar frågor som ’vad gjorde jag för fel?’ och marmorskivan frågor som ’varför smakar tryffeln lök?’”

8. ”Och det är ändå njutningen som talar mest för chokladen. Är det hälsosam du vill vara finns det ju morötter.”

9. ”Choklad botar en ledsen själ… Ju ledsnare själen är, desto bättre bör chokladen vara.”

10. ”Det smartaste sättet att hålla riktigt bra choklad riktigt god är att inte stoppa undan den på ett smart ställe, utan att äta upp den på en gång.”

11. ”Och glöm inte att köpa hem lite mer choklad än vad som anges i receptet. Det ska vara trevligt att stå i köket.”

 

Byt chokladsort i recept – en formel för omvandling

Om ett recept anger att du ska använda 100g av 70 % choklad men bara har 50 % choklad hemma finns lösningen i boken. Multiplicera chokladmängden med kakaoprocenten i receptet och dela med kakaoprocenten i den choklad du vill använda. Det vill säga: 100 g x 70 % / 50 % = 140 g .

Detta gör att vätskemängden blir ok. Själv tycker jag att ett annat problem är att det blir för sött om man använder en ljusare choklad, så jag brukar minska sockermängden också om det går.

 

Chokladcheesecake

Jag testade detta receptet som finns i boken. Den var väldigt enkel att göra och tog inte speciellt lång tid. Den blev uppskattad av alla som smakade den.

 Men jag tyckte inte den påminde så mycket om cheesecake. Det var bara botten som var det samma. Den lite syrliga smaken man får av färskost, av Philadelphia-typ fanns inte. Men den var god ändå!

Efter att den stått i kylen över natten blev dock botten vääldigt hård och det var svårt att äta den med sked. Man fick ta i så att kakbitar flög över köksbordet.

Chokladcheesecake

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag använde mig av 60 % choklad från Callebaut och ökade därför mängden choklad enligt omvandlingsformeln ovan till 146 g. Jag minskade också sockermängden till 45 g.

Till kakan serverades en hallonsås. Den gjordes genom att låta frysta hallon tina och sedan mosa dem med pyttelite florsocker.

 

Recept

14 st Digestivekex krossas och blandas med 125 g smält osaltat smör. Blandningen trycks ut i en form med löstagbar botten.

125 g 70 % choklad smältes. 1 burk Kesella blandas med 50 g socker och saften från en halv citron. 2 dl vispgrädde vispas och blandas försiktigt ned i Kesellan. När chokladen svalnat vänds den också ned i blandningen. Blandningen breds sedan ut på botten. Kakan får svalna i kylen innan man äter den.

 

Farmors snickers

Eftersom det var lördag passade vi på att testa även detta recept ur boken. Det var så enkelt att min 6-åring kunde göra det mesta. Det tog dock ganska lång tid för smeten att stelna, så det fick bli söndagsgodis istället denna veckan. Egentligen, stelnade den inte förrän vi frös in den. Trots att vi minskade på receptet blev det massor. Efter att ha provsmakat några bitar var blev det ändå en hel big pack full.

Farmors snickers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den var alldeles för sötsliskig för min smak och jag kunde bara äta pyttelite. Men Anders och 6-åringen gillade den.  Kanske berodde det på vilket märke på jordnötssmör som användes, eftersom de variera ganska mycket i sockerhalt.

 

Recept

1 l flingor, t.ex. Rice Crispies eller Special K (Vi använde Vårgårdaris)

400 g jordnötssmör (Vi använde en dels Skippy med bitar i och dels Jif)

1 dl kokosflingor

2 dl ljus sirap

1 dl socker

450 g choklad

Smält ihop allt utom chokladen. Bred ut massan i en form. Låt massan svalna i kylen. Smält chokladen och bred ut över massan. Dela godiset i bitar.
Du kanske också gillar:


Share |

Skriv en kommentar
Kommentarer är avstängda för tillfället!

 

© 2011 Imaginari |
  Om oss  |
  Kontakt  |
  Cookies  |
  Sitemap