The Chocolate Index
HemOm ossKontaktBloggLänkarPÅ SvenskaPå Engelska

Blogg

Choklad & ostprovning med nya smaksensationer

I går kväll var vi på Choklad och ostprovning på Jolla Choklad & Dessert i Norrköping. Detta var helt nytt för mig. Smakerna förhöjer verkligen varandra. Rekommenderas!

Vi har varit borta ganska länge från bloggvärlden pga familjeangelägenheter, men nu ska vi göra ett nytt försök. Efter gårkvällens bravader blev jag inspirerad att ta nya tag.

Jag fick ett presentkort på en Chokladprovning hos Jolla Choklad & Dessert i julklapp. I går kväll var det äntligen dags!

 

Choklad & Ostprovningen

En choklad och ostprovning hos Jolla kostar 400 kr och tar ca 1,5 h.

Kvällens provning var fullbokad. Vi klämde ihop oss i ett trångt men mysigt rum vid ett långbord. Bordet var dukat med ett chokladprovningsprotokoll med 4 sorters chokladpellets och fyra "Choklad/ost-tapas" till var och en. Alla fick var sitt vattenglas och en té-mugg.

Jolla Togan pratar om choklad

 

 

Jolla Togan inledde kvällen med att berätta chokladens historia ända sedan början i centralamerika. Sedan visade hon en film om chokladtillverkning som hon berättade till. Alla fick smaka en jäst men orostad kakaoböna. De flesta gillade inte den, men jag tycker faktiskt om dem.

 

 

4 sorters choklad

Därefter var det dags att prova de 4 sorterna chokladpellets. Hon förklarade också mycket kort om hur man gör när man provar choklad. Jag tror de flesta var nybörjare, men några stycken (förutom oss två) vågade sig på att försöka beskriva smakerna de upplevde.

Vi fick smaka en 65% choklad av criollo-bönor från Peru. Den var väldigt god. Jag kände smaker så som citrus, frukt, läder, fläder. Den var dock lite för söt för min smak. Det lät dock som om många andra fick den som favorit.

Därefter smakade vi en 65% choklad, också av criollo-bönor, men från Madagaskar. Den var ännu godare och en av mina två favoriter denna kväll. Även den var syrlig och fruktig och hade blommiga tendenser. Ingen av dessa två hade någon bitterhet.

Det hade däremot nästa choklad. Det var en 76% av forrastero-bönor  från Ecuador. Den var rejält bitter och lämnade en torr känsla i hela munnen. Jag var inte särskilt förtjust i den och jag tror inte jag hörde någon som riktigt gillade den.

Den fjärde sorten var en 70% av trinitario-bönor från Cuba. Den föll de flesta på läpparna. Den hade en tydlig vanilj-ton och var inte speciellt bitter, även om man visst kunde känna en aning bitterhet. Någon av provningsdeltagarna benämnde den som " en snäll mörk choklad".

choklad & ostprovning på Jolla choklad & dessert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Choklad och ost kombinationer

Detta är en helt ny kombination för mig och det jag såg fram emot mest på provningen. Jag blev inte besviken! Choklad och ost visade sig vara en lyckad kombo och förhöjde varandra. Men så klart passar inte alla sorters choklad med alla sorters ost.

Den första kombon vi provade bestod av en familjekaka (Jollas egenhändigt skapade chokladkakor) med cookies och passion tillsammans med en fransk ost; Comté. Det är en ost som påminner om Gruyere. Detta var en smaskig kombo. Jolla tipsade om att vissa vita viner eller dessertviner gjord på gröna druvor passar till. Själv är jag ingen vinkännare och hann inte med att skriva ner vilken sort eftersom jag var så upptagen att njuta.

Kombo två blev min favorit! Den bestod av Jollas familjekaka med jordgubb och chili (jag har skrivit om den tidigare) tillsammans med  en annan fransk ost; Délice de Bourgogne, vilket är en vitmögelost. Det var en otroligt god kombination som gifte sig väl i gommen. Jag hade faktiskt inte förväntat mig att ost och choklad kunde passa så bra ihop! Jolla tipsade om att detta skulle passa bra med Muscatelvin eller Eiswein eller den billigare Riesling late harvest från Nya Zeeland.

Kombination tre var väl den jag gillade minst. Det var en fransk bondost (som var väldigt god) tillsammans med en rökig porterpralin. Jag gillar ju inte varken öl eller rökighet så förutsättningarna var inte så bra. Men osten mildrade rökigheten och jag tyckte ändå kombon var riktigt god. Till detta tipsades det om Whisky.

Den sista kombon var inte klockren. Det var en familjekaka med äpple, fikon och aprikos tillsammmans med en spansk ost; Cabrales (av får-, get- och ko-mjölk). Men detta var den allra godaste osten! Till denna kombo rekommenderades portvin.

En kopp Japanskt grönt té: Bancha

 

 

Under provningen drack vi ett japanskt grönt té vid namn Bancha, till choklad/ostkombinationerna. Det passade (för mig) oväntat bra till.

 

 

Det var rejäla bitar vi fick av ostkombinationerna, så efter provsmakningen hade vi fortfarande ganska stora bitar kvar. De som inte glufsade i sig som jag hade därför möjlighet att skapa egna kombinationer av det som var kvar. Jag hörde av en av de andra provningsdeltagarna att familjekakan med jordgubb och chili passade väldigt bra till den sista osten; Cabrales.

Deltagarna vid provningen fick 15% rabatt på Jollas egna produkter, så vi passade på att köpa en bit av två sorters familjekaka, bl.a. jordgubb/choklad. Vi köpte också en bit av den spanska osten Cabrales så att även vi kan prova denna kombination. Jag tror att Tokaj-vin kan passa bra till. Detta har svärföräldrarna att se fram emot på lördag.

 

Om Jolla Choklad & Dessert

För de som inte känner till Jolla Choklad & Dessert kan jag rekommendera ett besök. De har inte bara chokladprovningar utan också en butik kombinerad med café. Där har de ljuvliga chokladmousser, smaskiga pralier m.m. och de ska de tydligen vara bra på kaffe också (fast jag gillar ju inte kaffe personligen, så jag har ingen aning).

Jolla Choklad & Dessert drivs av Jolla Togan och hennes man Gebro. Hon är chokladexperten, han är kaffeexperten.

De håller till på Prästgatan 3 i Norrköping.
Du kanske också gillar:


Share |

Skriv en kommentar
Kommentarer är avstängda för tillfället!

 

© 2011 Imaginari |
  Om oss  |
  Kontakt  |
  Cookies  |
  Sitemap