The Chocolate Index
HemOm ossKontaktBloggLänkarPÅ SvenskaPå Engelska

Blogg

Dagens choklad: Müsli med krossade kakaobönor

Börja dagen med choklad redan till frukost. Här får du receptet till min hemmagjorda müsli.

Nu är det snart höst igen och efter ett sommaruppehåll är vi tillbaka med nya blogginlägg. Det har så klart blivit lite choklad i sommar att skriva om...

Müsli med krossade kakaobönor

 

 

 

 

 

 

 

Hösten är en tid för nystarter. Jag har (som vanligt) tänkt att börja ett bättre liv, med bl.a. bättre mat. Mindre bröd. Men choklad kan jag inte avstå.  Jag har slutat att äta smörgåsar till frukost och äter i stället yoghurt (naturell) och müsli med krossade kakaobönor i.

 

Kakaobönor är supernyttiga

De innehåller:

  • Fenyletylamin, theobromin, anandamin -  fungerar antidepressivt, ger glädje och energi
  • Höga halter av antioxidanter och flavonoider - minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, förhindrar cell-skador och inflammationer, minskar risken för stroke
  • Mineraler som krom, magnesium, järn, kalcium, kalium, fosfor
  • Vitaminer som C-vitamin, A-vitamin, B-vitamin, D-vitamin och E-vitamin
  • Omega-6

 

(Mer om hälsoaspekterna hos kakaobönor kommer i ett framtida inlägg)

 

Recept på müsli med kakaobönor

Inspirerat av ett GI-recept av Ulrika Davidsson. Alla mått är ungefärliga. Egentligen kan man ta lite vad man har lust till i blandningen. Fattas något är det bara att ta mer av något annat. Krossade kakao-bönor finns i många chokladbutiker, det finns också i "World of chocolate-hyllan" i vissa mataffärer (t.ex. Hemköp i Söderköping). Jag köpte mina på "Väster om Viken" i Västervik.

Krossade kakaobönor

 

Ingredienser

ca 6dl fiberhavregryn

6 dl dinkelflingor

1-2 dl kokosflingor

ca 2 dl solrosfrön

ca 1 dl linfrön

5 msk rapsolja

1 tsk kardemumma

1 tsk kanel

3 msk agavesirap eller honung

ca 200 g valfria grovhackade nötter (mandlar, valnötter, hasselnötter, pecanötter, cashewnötter )

2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk ekologiskt vaniljpulver

ca 3 dl vatten

Torkad frukt/bär - Jag brukar använda äppelringar klippta i små bitar (annars passar t.ex. osvavlade aprikoser, russin, gojibär, torkade blåbär, tranbär, strödadlar)

Krossade kakaobönor (också kallade nibbs)

 

Hur man gör

1. Sätt ugnen på 225 C°.

2. Häll alla ingredienser utom frukt/bär och kakaobönor (om de är rostade) i en mycket stor bunke (jag brukar använda en stor gryta). Blanda om ordentligt med händerna

3. Häll blandningen på en långpanna och sätt in i ugnen. Låt stå i ca 20 min. Ta ut då långpannan då och då för att blanda om (med t.ex. en stekspade), annars bränner det vid.

4. Låt svalna. Blanda i valfri frukt/bär och de krossade kakaobönorna. Om alla i familjen inte kan enas om vilken frukt/bär som bör vara i müsli (som hos oss), kan var och en själv hälla på detta vid serveringen istället. Förvara i en burk med lock.

 

Smaklig frukost!

 

Länkar till mer information – alla länkar öppnas i ett nytt fönster:

Hemsida Ulrika Davidsson - Kostrådgivare

Ekologiskt Bourbon vaniljpulver från V-sell

Hemsida Väster om Viken

Artikel "The Nutritional Value of Cacao Beans"

Artikel "Health Benefits of Cacao Beans"

Artikel "What Are the Benefits of Cacao Beans?"

Om "World of Chocolate - i en butik nära dig"




Du kanske också gillar:


Share |

Skriv en kommentar

Fält markerade med * är obligatoriska.

*Namn:

*E-mail adress:

*Kommentar:
(Max 1000 tecken: 0 använda)

*  Jag accepterar användarvillkor.

Svara på följande fråga för att vi ska undvika SPAM:
* What is the capital of Norway?



 

© 2011 Imaginari |
  Om oss  |
  Kontakt  |
  Cookies  |
  Sitemap