The Chocolate Index
HemOm ossKontaktBloggLänkarPÅ SvenskaPå Engelska

Blogg

Eurovision Song Contest och choklad

Jag har hittat 4 exempel på musik med chokladanknytning bland tidigare bidrag. Självklart passar det också att smaska på choklad (det gör det väl alltid?) medan vi hejar på Loreen i Eurovision Song Contest 2012!

De låtar jag hittat med chokladanknytning i ESC-historien har inte presterat särskilt bra. Kanske är det bättre att äta choklad än att sjunga om den? 

 

Baunilha e chocolate - Portugal 1995

1995 tävlade Tó Cruz för Portugal med låten "Baunilha e chocolate" (Vanilj och choklad). Portugal fick endast poäng från Frankrike och Grekland och slutade på 21:a plats (av 23), med 5 poäng. 

Vinnare 1995 var Norge med låten "Nocturne" framförd av Secret Garden. Jan Johansen tävlade för Sverige med  "Se på mig". Han slutade på en hedervärd 3:e plats.

 

Emor Shalom - Israel 1976

1976 tävlade trion "Chocolate, Menta, Mastik" för Israel med låten "Emor Shalom". Den slutade på en 6:e plats (av 18) och är den mest framgångsrika låten med chokladanknytning hittills i Eurovision-sammanhang. Låten finns också i en engelsk version vid namn "Say Hello". Lyssna nedan:

Vinnare 1976 blev Storbritannien med låten "Save your kisses for me" framförd av Brotherhood of Man. Sverige deltog inte pga ekonomiska problem och protester mot kommersialism från en del vänstergrupper.


Chocolatte - nationellt bidrag i Nederländerna 2012

I år tävlade Raffaëla Paton med låten "Chocolatte" i Nederländernas nationella final. Där förlorade hon en duell mot Joan Franka, som sedan gick vidare till finalen och vann med sin låt "You and Me".

Raffaëla vann Idol 2006 i Holland. Hon har också deltagit i "The Voice of Holland". Där gick det inte lika bra. Hon åkte snabbt ut när live-programmen började.

 

Chocolate - nationellt bidrag i Armeninen 2008, JESC

2008 tävlade Do-Re-Mi med låten "Chocolate" för en chans att representera Armenien i Junior Eurovsion Song Contest. Vinnare blev istället Monika Manchuarova med låten "Im Ergy Hnchyune". 

Armenien hamnade på 8:e plats  (av 15) på Junior Eurovision Song Contest 2008. Vinnare blev Georgien med låten "Bzz.." framförd av trion Bzikebi. Sverige deltog inte eftersom TV4 valde att satsa på andra program istället.

 

Kopp choklad - Lilla Melodifestivalen 2002

2002 tävlade Linn & Isabelle i Lilla Melodifestivalen med den egenskrivna låten "Kopp choklad". (Tyvärr har jag inte kunnat hitta originalet. Ovan framförs låten av en annan tjej.)  Låten kom oförtjänt på 10:de plats, d.v.s. sist. Vinnare 2002 blev Sofie med "Superduperkillen". De tre bästa gick vidare för att delta i MGP Nordic.

MGP Nordic 2002 vanns av Razz från Danmark som framförde "Kickflipper".  Sveriges bäst placerade låt var "Tills natt blir dag" med gruppen Fairytale. Den slutade på 2:a plats.

 

Eurovision Song Contest 2012

På tisdag (22/5) kl 21:00 är det dags för semifinal 1 i Eurovision Song Contest 2012. Semifinal 2 är på torsdag (24/5) vid samma tid. Då deltar Sverige och Loreen med Euphoria! Heja, heja!  

Förhoppningsvis tar Loreen sig till finalen på lördag kl 21:00.  Jag tror faktiskt att Sverige har en chans att vinna i år. Inte för att hon är segertippad runt om i världen, det brukar Sverige vara även när det går dåligt. Jag har bara en bra känsla. Största hotet tror jag kommer från Italien och Ryssland.

 

 

Länkar till mer information – alla länkar öppnas i ett nytt fönster:

"Euphoria" med Loreen - Sverige ESC 2012

"L'Amore È Femmina" med Nina Zilli - Italien ESC 2012 

"Party For Everybody" med Buranovskiye Babushki - Ryssland ESC 2012

"Nocturne" med Secret Garden - Norge ESC 1995

"Se på mig" med Jan Johansen -  Sverige ESC 1995

"Save your kisses for me"  med Brotherhood of Man - Storbritannien 1976

"You and Me" med Joan Franka - Nederländerna 2012

"Im Ergy Hnchyune" med Monika Manchuarova - Armenien  JESC 2008

"Bzz.." med Bzikebi - Georgien JESC 2008

"Superduperkillen" med Sofie - Lilla Melodifestivalen 2002

"Kickflipper" med Razz -Danmark MGP Nordic 2002

"Tills natt blir dag" med Fairytale - Sverige MGP Nordic 2002

Eurovision.tv

Junioreurovision.tv
Du kanske också gillar:


Share |

Kommentarer (1)
Avatar missing
Älskar choklad! Fast inte den fina...gillar mer den som finns i marabou =)

Skriv en kommentar

Fält markerade med * är obligatoriska.

*Namn:

*E-mail adress:

*Kommentar:
(Max 1000 tecken: 0 använda)

*  Jag accepterar användarvillkor.

Svara på följande fråga för att vi ska undvika SPAM:
* What is the capital of Great Britain? 

© 2011 Imaginari |
  Om oss  |
  Kontakt  |
  Cookies  |
  Sitemap