The Chocolate Index
HemOm ossKontaktBloggLänkarPÅ SvenskaPå Engelska

Blogg

Kakaosäck som kuddfodral - DIY

Jag har målat ett kuddfodral som är tänkt att likna en kakaosäck. Om du också vill tillverka en följer steg för steg instruktioner.

Jag har länge velat ha en kakaosäck som kudde i soffan. Men hittar man inte "the real deal" får man tillverka själv.

Kakaosäck kudde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Jag hade redan kuddar 50x50 cm som jag köpte nya kuddfodral till i passande färg. Men man kan förstås också sy egna.

 

2. Jag började med att surfa runt för att kolla hur kakaosäckar brukar se ut. Sedan skapade jag själv grafiken i Photoshop och Illustrator och gjorde en skiss. 

kakaosäck skiss

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Jag tejpade upp linjer med frystejp på kuddfodralet. Sedan spädde jag blå tygfärg med vatten och målade mellan tejpen. Sedan fick det torka några timmar innan jag drog bort tejpen.

Tejpade linjer

 

 

 

 

 

 

Målade blåa linjer

 

 

 

 

 

 

 

4. I datorn gjorde jag "outlines" på grafiken för att spara på färgpatronen. Eftersom jag bara har en A4-skrivare var jag tvungen att dela upp grafiken på flera sidor för utskrift. Här finns grafiken i PDF-format, så att du också kan skriva ut den. (öppnas i ett nytt fönster)

outlines kakaologotyp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Jag tejpade fast schablonplast på utskrifterna med frystejp och ritade av med en CD-penna/ overhead-penna. Det går också bra att använda plastmappar och liknande som schabloner.

Rita av utskrift

 

 

 

 

 

 

 

6. Därefter skar jag ut motiven med en skalpell. Det gäller att tänka till ordentligt när man gör det så att allt hänger samman. Det bästa är att rita dit "knutpunkterna" innan man skär. Jag var tvungen att dela upp motivet i mitten i flera olika schabloner. De flesta skar jag ut där det skulle vara färg, men vissa skar jag ut där det inte skulle vara färg, eftersom det annars skulle bli för tunnt för att skära.

Utskuren schablon

 

 

 

 

 

 

 

 

Utskuren schablon

 

 

 

 

 

 

 

Utskuren schablon

 

 

 

 

 

 

Utskuren schablon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Sedan tejpade jag fast en schablon i taget på kuddfodralet. Jag använde bruna tygfärgpennor för att rita tunt runt kanterna på de motiv som inte skulle ha färg. Också en del andra motiv  fyllde jag i med pennorna. Därefter fick det torka.

Fasttejpad schablon

 

 

 

 

 

 

 

Ritat med tygfärgpennor

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Jag blandade brun och svart tygfärg för att få en mörkbrun. Sedan målade jag runt kanterna på kakaobönorna och den tjocka ringen (runt "hacienda la sombra") med pensel.  

Schablonen med den övriga tejpen tejpades fast . Jag tejpade runt om varje text med frystejp för att det inte skulle bli något kladd (men det blev det ändå). Sedan klippte jag sönder en vanlig "Allrengöringssvamp" och doppade i färg. Var försiktig så att det inte kommer för mycket! Därefter duttade jag över de utskurna bokstäverna. Jag tryckte sedan lite ovanpå med hushållspapper för att undvika klet. Schablonen flyttades runt efterhand.

Fasttejpade schabloner

 

 

 

 

 

 

Dutta med färg

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter att den mörkbruna färgen torkat gjorde jag likadant med ordet "organico", fast då använde jag grön tygfärg. Till "9558" använde jag svart färg.

 

9. När färgen torkat strök jag baksidan/insidan. Strykjärnet var inställt på bomull. Klart!

Stryka kuddfodralet

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Share |

Skriv en kommentar
Kommentarer är avstängda för tillfället!

 

© 2011 Imaginari |
  Om oss  |
  Kontakt  |
  Cookies  |
  Sitemap