Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/26/172326/chocolateindex.se/public_html/chokladblogg/getblogs.php on line 106 Kalle och chokladfabriken - The Chocolate Index blogg
The Chocolate Index
HemOm ossKontaktBloggLänkarPÅ SvenskaPå Engelska

Blogg

Kalle och chokladfabriken

Detta är en helt underbar bok av Roald Dahl. Om du inte har läst den är det verkligen på tiden! För de lata finns den på film också. Men det ena utesluter ju inte det andra.

Kalle och Chokladfabriken

 

 

I går kväll läste jag ut "Kalle och chokladfabriken" för min äldste son som snart ska fylla sju. Vi älskade den lika mycket båda två.

Jag läste precis att det finns en uppföljare: "Kalle och den stora glashissen". Gissa vad vi ska ha som högläsningsbok framöver!

 

 

 

Själv hörde jag "Kalle och chokladfabriken" läsas på TV när jag var liten. Det var Ernst-Hugo Järegård som läste den till ett animerat (tja) bildspel. I princip var det stillbilder. Det var TV på 80-talet! Men bra var det!

 

 

Handlingen i korthet

Den handlar om pojken Kalle Spann som hittar en guldbiljett i en chokladkaka. Biljetten ger honom tillträde till den underlige Willy Wonkas chokladfabrik. Kalle och fyra andra barn får spendera en dag i chokladfabriken och uppleva mycket spännande. De får bl.a. åka i en båt av karamell på en chokladflod och träffa de mystiska Oompa Loompierna.

Om du mot förmodan inte vet hur det slutar får du själv läsa boken, alternativt se en av filmerna.

 

Film 1: Willy Wonka and the Chocolate Factory

1971 hade filmen premiär. Willy Wonka spelades av Gene Wilder.

Det var Quaker Oats Company som finansierade filmen. Den hade bytt namn eftersom en skulle göra reklam för deras nya chokladmärke: "Wonka chocolate bars". Men det visade sig att chokladkakorna var felproducerade på något sätt, så de såldes bara en kort tid.  Märket innehas numera av Nestlé som fortfarande säljer Wonka godis i USA.

 

Film 2: Charlie and the Chocolate Factory

2005 hade denna film premiär. Den regisserades av Tim Burton (en av mina favoriter) och Willy Wonka spelades av Johnny Depp (också en favorit). Musiken skrevs av Danny Elfman (en tredje favorit) som själv gjorde Ooompa Loompiernas röster. Denna film sägs hålla sig mer till boken än vad den första filmen gjorde.

Mycket av rekvisitan var verkligen gjord av choklad, bl.a. träden och blommorna. Det var en choklad butik i Brighton som tillverkade dem: Choccywoccydoodah.

 

Vilken av filmerna är bäst enligt dig?

Lite filmmusik: The Candyman can

Musiken är hämtad ur den första filmen. Texten kan du läsa på ST Lyrics. Där finns fler sångtexter från filmen.

 

Köp Willy Wonkas kostym och egen guldbiljett

Man kan köpa det mesta för pengar. Skulle du vilja ha en kopia av kostymen Gene Wilder hade i "Willy Wonka and the Chocolate Factory" kan du köpa en på Etsy för bara $450.

Willy Wonka kostym på Etsy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Etsy kan du också köpa en kopia av guldbiljetterna från samma film. De kostar $ 9. En sådan tror jag att sonen skulle vilja ha. Kanske man skulle tillverka en egen kopia?

Guldbiljett på Etsy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Willy Wonka citat

Följande citat är från filmerna. Alla finns inte med i boken. Många Willy Wonka citat från den första filmen är ursprungligen av andra författare, bl.a från William Shakespeare, John Keats och Oscar Wilde

Film 1:

"here is no life I know to compare with pure imagination. Living there, you'll be free if you truly wish to be."

"If you want to view paradise, simply look around and view it."

"Where is fancy bred, in the heart or in the head?"

"A little nonsense now and then is relished by the wisest men."

"So much time and so little to do. Wait a minute. Strike that. Reverse it."

"Candy is dandy, but liquor is quicker."

 

Film 2:

" The best kind of prize is a *sur*prise!"

"Little girl? Don't touch that squirrel's nuts! It'll make him crazy!"

"Can you imagine Augustus-flavored, chocolate-coated Gloop? Ew, no one would buy it."

 

Är du en Willy Wonka expert?

Testa dig själv i ett av de quiz som finns på funtrivia. Jag provade det första. Det gick sådär. 1672 av 2500 fick jag. Men de frågorna var baserade på filmen, inte på boken. Det var mååånga år sedan jag såg filmen. 

Hur mycket kan du om "Kalle och Chokladfabriken"?
Du kanske också gillar:


Share |

Skriv en kommentar
Kommentarer är avstängda för tillfället!

 

© 2011 Imaginari |
  Om oss  |
  Kontakt  |
  Cookies  |
  Sitemap