The Chocolate Index
HemOm ossKontaktBloggLänkarPÅ SvenskaPå Engelska

Blogg

Vit choklad från The Belgian

Denna vita choklad var helt ok jämfört med andra i samma prisklass. Chokladen var inte alltför söt som vissa vita chokladkakor kan vara.

Vi testade denna chokladen tillsammans men vår 7-åriga son. Han tyckte den var god men det gör han ju med all choklad han får å andra sidan. Egentligen hade jag tänkt ge bort den till en vän som älskar vit choklad men Jill tyckte inte den var tillräckligt fin för att ge bort.

Vi har inte bedömt så många vita chokladkakor så det kanske inte är en helt rättvisande. Vi planerar att ha en provning av flera vita chokladsorter i framtiden.

Producent: The Belgian

Producerad i: Belgien

Typ av choklad: Vit choklad

Kakaohalt: 28 % kakaoingredienser (dvs kakaosmör)

Ingredienser: Socker, kakaosmör, helmjölkspulver, sojalecitin, "smak"

Mer information: The Belgians hemsida

Ca-pris: 25 kr (100 g)

The Belgian white chocolate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helhetsbedömning:

Anders: Betyg 5/10

Jill: Betyg: 3/10

Sonen: Betyg 5/10

The Belgian vit chokladruta

 

 

 

 

 

 

 

Utseende

En bra choklad bör vara helt blank och slät. Färgen varierar med böntyp och kakaohalt. Provar man choklad vid rätt temperatur, dvs ca 18- 20 ° C, ska en mörk choklad ha ett karakteristiskt brytljud. Hos mjölkchoklad är detta vanligtvis inte lika påtagligt. Jag anser att även utformningen av själva chokladkakan och chokladbiten påverkar helhetsupplevelsen.

Struktur: Sidenmatt

Färg: Ljusgul

Brytljud: Inget

Utformning: Bra tjocklek men ganska stora rutor. Inte särskilt fantasifull utformning på varken chokladkakan eller förpackningen. Förpackningen såg ganska billig ut (det var den också).

Betyg: 5 av 10

 

Doften

En riktigt bra choklad ska ha en komplex doft med många olika doftintryck. Chokladen ska förstås dofta gott. Den bör också dofta djupt och intensivt.

Omdöme: Chokladen doftar ganska gott, men ganska påtagligt av vanilj, vilket fick oss att fundera på om det är äkta vanilj som används eller ej. Förmodligen inte. Då hade de troligtvis nämnt det på förpackningen.

Doftintryck: Chokladen luktar vanilj, mjölk och kakaosmör.

Betyg: 5 av 10

 

Konsistensen

En bra choklad ska vara helt slät och len i munnen. Den bör smälta lätt och bli helt rinnande när man suger på den. Den får också gärna vara smörig.

Omdöme: Chokladen är slät och kletig. Den smälter lätt men blir lite trögflytande och tyvärr inte helt rinnande.

Betyg: 7 av 10

 

Smaken

Man ska känna smaken på en bra choklad direkt. Den ska smaka mycket och länge. En bra choklad har flera dimensioner och utvecklas under tiden. Smaken får gärna vara komplex med många olika smakintryck. Smakintrycken påverkas ju av luktsinnet och påminner därför ofta om doftintrycken.

Kakaobönorna har en egen bitterhet som ska kännas litegrann. Om de bästa bönorna använts bör man också känna en subtil syrlighet.

Omdöme: Chokladen smakar inte intensivt och smaken kommer inte direkt när man stoppar biten i munnen. Chokladen är helt ok att äta som godis. Vaniljsmaken är mycket tydlig vilket kan tyda på artificiell vanilj.

Smaknyanser: Chokladen smakar mest mjölk och vanilj. Den är söt, men inte mer än andra vita chokladkakor.

Eftersmak: Smaken stannar inte länge alls.

Betyg: 4 av 10

 

Bonuspoäng

Väldigt många chokladtillverkare köper färdig choklad utan att ha en aning om vilka bönor som använts. Detta tillverkar de sedan chokladkakor av. Men för att framställa en riktigt bra choklad bör man ha koll på alla steg under tillverkningsprocessen och själv välja ut vilka bönor som ska användas.

Inga Bonuspoäng utgår. Chokladen är ganska billig men man kan hitta bättre vit choklad i samma prisklass så den får inget bonuspoäng för prisvärdhet.

Poäng: 0

 

Resultat

Chokladen var god och funkar bra som godis. Det är ingen finsmakarchoklad. Jag gillar vit choklad så jag tyckte den var bättre än vad Jill gjorde. En tydligt vaniljsmak som verkar artificiell drar dock ner omdömmet på chokladen.

10 % Utseende: 5 x 1 = 5

20 % Doft: 5 x 2 = 10

20 % Konsistens: 7 x 2 = 14

45 % Smak: 4 x 4,5 = 18

5% Bonuspoäng: 0

Sammanlagt: 47 %
Share |

Skriv en kommentar
Kommentarer är avstängda för tillfället!

 

© 2011 Imaginari |
  Om oss  |
  Kontakt  |
  Cookies  |
  Sitemap